Общество
ДЗЕ ЯНО, КЛЁВАЕ МЕСЦА?
Няпроста даецца рыба восенню. Як яе перахітрыць, калі паціху гоніцца за ежай з ранку да вечара, асцярожнічае? Паклёўкі па халоднай вадзе вельмі капрызныя.
На які з відаў рыб пайсці па няўстойлівым надвор’і – судака, ляшча, шчупака ці акуня, ці на дробязь белай? Пераход з лета на восень – складаная справа для рыбаловаў-аматараў, паколькі ў гэты час падводныя насельнікі мяняюць сваю тактыку і паводзіны. Кожны вадаём «працуе” па своеасабліваму графіку. «Дзедаўская” рыбалка даказвае сваю эфектыўнасць уловамі, хаця сучасныя прынады ўносяць змяненні.
Многія сцвярджаюць, што значную частку самоў можна злавіць на выхадах з ямін і на больш дробных участках ніжэй па цячэнню. Бывае, буйныя асобіны выходзяць на «паляванне” менавіта на ўваходзе ў іх.
Напрыканцы кастрычніка разам з сомам нядрэнна ловіцца лешч, хаця ў гэты момант іх актыўнасць некалькі зніжаецца. А вось судак з пахаладаннем вады «ажывае”. Лепш за ўсё «паказваюць” сябе перакаты глыбокіх участкаў – няроўнае дно, перапады да 3,5 метра ці больш. З воблерам, не звяртаючы ўвагу на колер і памеры, можна нарвацца на 3-4-кілаграмовых асобін. Калі судак знойдзены, то бярэ ён любую прынаду, якая рухаецца паблізу дна. Больш за ўсё воблер спрацоўвае пры праводцы супраць цячэння. Актыўна судак бярэ ў другой палове дня.
Многія па-ранейшаму аддаюць перавагу лоўлі шчупака, хаця асабліва буйнымі экзэм-плярамі пахваліцца могуць нямногія.
КАТЛЕТЫ СА ШЧУПАКА
Сапраўдны рыбалоў усюды знойдзе сваё рыбацкае шчасце. А калі ва ўлове ёсць добрыя рыбіны, то і час узяцца згатаваць
Праз мясарубку прапускаем рыбіну, батон, часнок, некалькі кавалачкаў сала. У гатовы фарш дадаем зялёную цыбулю з кропам, сырое яйка, чорны молаты перац і соль па смаку. Перамяшаўшы, пакідаем яго на гадзіну-паўтары. З фаршу фарміруем катлеткі, абвальваем у паніровачных сухарах, выкладваем на патэльню з разагрэтым алеем. Кожны бок прасмажваем 4-5 хвілін. Для сервіроўкі на талерку кла-дзем капусны ліст, зверху – гатовыя катлеткі, а на іх – долькі салёнага агурка і востры хрэн. Атрымаецца даволі апетытна!
Па добрай традыцыі – напрыканцы анекдот. На гэты раз – пра кемлівых жанчын.
У рыбалоўным магазіне прадавец звяртаецца да маладзіцы:
– І навошта вам столькі грузікаў-драбінак? Вы ж, па ўсяму відаць, не рыбачка!
– А я зраблю з іх начынне да той рыбы, што купіла на рынку, ды яшчэ дабаўлю прыправу для юшкі. Не сумняваюся, госці павераць, што мой муж нарэшце штосьці злавіў на рыбалцы.