ЗДАРОВАЕ ХАРЧАВАННЕ: ЕСЦІ ЧАСТА, МАЛА І НЯСМАЧНА
Чаму каварныя хваробы сэрца робяць інвалідамі зусім, здавалася б, маладых людзей? Як сталася, што цукровы дыябет – хваробу сталага пакалення – дыягнастуюць дзеткам? Чаму Беларусь мае сумнае лідэрства па колькасці анкалагічных захворванняў страўнікава-кішэчнага тракту? Чым растлумачыць той факт, што пераважная колькасць юнакоў прызыўнога ўзросту церпіць ад атлусцення? І ці даступныя, урэшце, звычайнаму жыхару раёна прадукты здаровага харчавання?
Адказы на гэтыя пытанні шукалі ўдзельнікі “круглага стала” – урач-эндакрынолаг Наталля КАШКЕВІЧ, загадчык гігіенічнага аддзела РЦГіЭ Людміла МАРОЗ, урач-валеолаг Жанна КУЛЕШ і галоўны педыятр раёна Валянціна ТРУХАНОВІЧ.
Вядучы. Старажытныя грэкі казалі : “Мы ёсць тое, што мы ядзім”. Наколькі актуальна сёння гэтае выказванне?
Вядучы. Вось вы ўспомнілі халестэрын. Але ж гэтае тлушчавае рэчыва ў пэўнай колькасці проста неабходна арганізму чалавека!
Вядучы. Гэта значыць, трэба есці мала?
Трухановіч. Аднойчы на семінары па здароваму харчаванню спыталі ў аднаго са спецыялістаў, што значыць правільна харчавацца? Яна, а гэта была жанчына, адказала: “Трэба есці часта, мала і нясмачна”. Давайце паглядзім, як харчуемся мы. Раніцой – чай ці кава, у абед стараемся “перахапіць” на рабоце, а вечарам даем волю страўніку. Прычым, спецыфіка нашага харчавання вызначаецца перавалодваннем тлустых, смажаных ці вэнджаных прадуктаў. Калі салата, то абавязкова добра запраўленая маянэзам. Смятану выбіраем большай тлустасці, любім смятанку ў каву… Прапануй многім з нас на сняданак кашу, на абед – салату, запраўленую аліўкавым алеем, посны суп з агародніны ці адвараную нятлустую рыбу-мяса? Нясмачна – скрывяцца многія. А гэтыя прадукты павінны быць частымі на нашым стале. Прычым есці трэба не адзін-два разы на дзень, а сама меней – пяць. Варта звярнуць увагу і на тое, што правільна харчавацца – справа нятанная. Ды і клапатлівая. Ці ў многіх нашых магазінах знойдзеш сёння малако 0,1-0,3-працэнтнай тлустасці? Нятлустыя смятану і тварог? Ды і морапрадукты, агародніна-фрукты каштуюць нятанна. Але ж на лекі потым грошай ідзе значна больш. І тады мы іх ужо не лічым. То магчыма варта прыйсці да ўсведамлення гэтага раней, пакуль ёсць яшчэ час?
Кулеш. Па-першае, неабходна захоўваць раўнавагу паміж паступаючай з харчаваннем энергіяй і яе расходваннем. Прасцей кажучы, лічыць калорыі. Зараз гэта нескладана – на кожнай упакоўцы з прадуктамі ёсць такія лічбы. Адзначу, што для чалавека, які займаецца фізічнай працай трэба 3900-4000 ккал у суткі, разумовай – 2500-2800 ккал. Па-другое, трэба захоўваць рэжым харчавання – есці ў вызначаны час вызначаную колькасць ежы. Суадносіна бялкоў, тлушчаў і вугляводаў у ёй павінна адпавядаць 1:1:4 пры абавязковай наяўнасці вітамінаў і мінеральных рэчываў. Ежа павінна быць разнастайнай з вялікай колькасцю агародніны і свежых фруктаў, нятлустага мяса і рыбы, цэльных круп, малочных прадуктаў з нізкім утрыманнем тлушчу. Як бачыце, не так і складана. Хаця, згодна з калегай, і нятанна.
Кулеш. Не стала б гаварыць так адназначна. Сёння карысць вегетарыянства, раздзельнага харчавання, харчавання па Шэлтану, Брэгу стараюцца даказаць многія. І ўсё ж ёсць неаспрэчныя медыцынскія аргументы, якія даказваюць, што дыеты не адпавядаюць прынцыпам здаровага харчавання, бо ніякім чынам не змогуць задаволіць арганізм ва ўсіх неабходных рэчывах.
Кашкевіч. Як на дарослых, так і на дзецях. Традыцыйнасць нашага харчавання, парушэнне яго рэжыму вядзе да змянення вагі цела, атлусцення і выкліканых гэтым сур’ёзных праблем. Павялічваецца нагрузка на сэрца, паяўляецца адышка, павышаецца артэрыяльны ціск, развіваецца ішэмічная хвароба сэрца, цукровы дыябет, жоўцевакаменная хвароба, павялічваецца рызыка анкалагічных захворванняў… А ўсё разам узятае скарачае наша з вамі жыццё ў сярэднім прыкладна на 10 год. Сёння эндакрынолагі з трывогай канстатуюць прыкметнае амалажэнне цукровага дыябету. У нашай краіне такі дыягназ упершыню пастаўлены дзіцяці! Цукровы дыябет ІІ тыпу часцей дыягнастуецца ў людзей з павышанай вагой. Зараз ідзе прызыўная кампанія. Днямі на медыцынскі агляд прыйшоў 18-гадовы юнак, вага якога 124 кілаграмы. Прычым падлеткаў з павышанай вагой цела большасць. У недалёкім будучым гэта – атлусценне дарослага, метабалічны сіндром, гіпертанія… Прычынай усяго становяцца так званыя “схаваныя” тлушчы – у малацэ, сасісках, тлустых сырах, іншых прадуктах. Неяк глядзела тэлеперадачу, дзе расказвалася пра цікавы эксперымент. Чалавека на працягу тыдня кармілі папулярнымі сярод нашай дзетвары (ды і дарослых!) “фаствудамі”. За тыдзень ён паправіўся на 8 кілаграмаў! Тут жа былі выяўлены сур’ёзныя змяненні ў крыві, у асноўных органах. Каб прывесці чалавека ў норму, спатрэбілася больш як паўгода! А мы нішчым сябе на працягу ўсяго жыцця.
Кашкевіч. Яна дастаткова складаная, але небезнадзейная. Патрэбна метадычная, вывераная растлумачальная работа па прапагандзе здаровага харчавання. У тым ліку і з падключэннем магутных рычагоў рэкламы. У якасці доказу магу прывесці прыклад з рэкламай прэпаратаў, утрымліваючых ёд. Сёння хіба гультай не ведае, што такое ёдаваная соль ці той жа ёдамарын. Мэтанакіраванае ўжыванне ёдаванай солі ў грамадскім харчаванні, прапаганда яе і прэпаратаў ёду ў друкаваных СМІ, па радыё і тэлебачанні дало свой эфект. Яшчэ год 10 таму у старэйшых групах садкоў у некаторых дзяцей абавязкова дыягнаставалі зоб І ступені. Цяпер такія выпадкі наогул не рэгіструюцца. Ды і сярод дарослых захворванні шчытападобнай залозы ўжо не такія частыя, як раней. Прыкладна так – настойліва і мэтанакірвана – трэба дзейнічаць і ў справе праганды здаровага харчавання. І вынік не прымусіць сябе чакаць.
Здоровье,Кирилл,за деньги не купишь.Традиционная белорусская еда — простая и здоровая пища. Самое страшное,что люди совершенно безграмотны в плане здорового питания.
Мне заголовок нравится… Есть часто и мало… Что я поем два раза на день, но плотно, и тоже самое что буду есть 10 раз на день, но бегать к холодильнику через каждые сорок минут… Мало того, что пол по пути к холодильнику и газовой плите (ну или как сейчас модно к микроволновке
) будет до того затерт ногами в тапочках, что на краску, что бы его покрасить заново, уйдет больше денег чем на еду, так еще и не понятно что и какого цвета есть…